Şehirden uzaklaşmak , kafanızın estiği yere gitmek istiyorsanız karavan ile tatile çıkmak sizin için ideal bir seçim olabilir . Üzerinizde herhangi bir baskı olmadan kafanızın estiği şekilde hareket edebilirsiniz . Nereye giderseniz gidin nerede kalacağım korkusu yaşamazsınız . Bir yerlere yetişme korkusundan uzak istediğiniz kılıkta ve istediğiniz kişilerle tatil yapma keyfine ihtiyacınız varsa kesinlikle karavan ile seyehati öneriyorum ayrıca kalabalığı seviyorsanız ülke genellerinde karavan kampları düzenleniyor . Yeşil alanlarda şehrin kirli havasından uzak yerlerde bu kamplar mevcut. Bir çok insan karavanını alıp geliyor gayet samimi bir ortam ve eğlenceli kişiler hem dinleniyor hemde eğleniyor . Özellikle çocuğunuz varsa bu kamplar onlar içinde faydalı olabilir kamp alanlarında yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenirler . Bütçeniz el vermiyorsa çok uygun fiyatta karavanlarda var . Örneğin eski otobüsleri karavan haline getiriyorlar . Küçük ve eski bir karavan istemiyorsanız ev düzeninde olan lüks karavanlarda var . Kısacası her insanın yaşayabileceği türde karavanlar mevcut . Eğer tatlı bir tatil istiyorsanız karavanla yola çıkmalısınız derim ben .
Eğer bir karavanla yola çıkıyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler :
- Yolda veya tatilinizde kullanacağınız eşyalarınızı araba ve karavanınıza eşya ağırlık dengeleri kuralını uygulayarak mı yerleştirdiniz ?
- Karavanınızı arabanıza nasıl akuple edileceğini nefes almayı bildiğiniz gibi öğrendiniz mi ?..Eksik bilgi varsa sorun yaşarsınız..
- Karavanınızın ön/arka ağırlık dengesini baskül ile nasıl ölçüldüğünü iyi öğrendiniz mi ?
- Arabanızın ruhsatında karavan/römork çekebileceğinizi onaylayan resmi kaşe var mı ?..Yoksa trafik ekibince yolda karavanınız bağlanır.
- Arabanızın tüm sinyal ışıkları kusursuz çalışıyor mu ?. Karavanınızın lastik hava ayarlarını kontrol ettiniz mi. ?
6.Arabanızdan arkaya baktığınızda karavanınızın da arkasını
görmenizi sağlayan ilave yan aynalarınızı taktınız mı ?
ALTIN KURALLAR
- Karayolunun sağ şeridinden hiç çıkmayın….Önünüze kamyon , otobüs bile gelse sollamak için arabanızın motor gücünü dikkate alarak sollamayı düşünün ve unutmayın ki sollayıp , solladığınız aracın önüne geçmek için size en az 150 mt lazım..
- Trafik kanuna göre karavan çeken araçların hız sınırı max. 92 km dir. Ama siz yine de 85 km hızı geçmeyin..Karavanınızın çeki mekanizmasında stabilzatör varsa hız daha farklı olabilir..
- Hızınızı arttırdığınızda eğer karavanınızı istenmeyen tarzda yerleştirdiyseniz arkadan gelen karavanınız sağa sola yalpa yapar ve size can güvenliği endişesi yaratır..Kazaya bile neden olabilir..Eğer bunu yaşarsanız yolda en yakın genişçe bir yerde inin ve karavanda ki ağır eşyalarınızın yerlerini denge kuralına uyarak yeniden yerleştirin…Ama sonra da sakın ha gaza basmayın.
- Direksiyon başında dikkatinizi dağıtacak aktivitelerden bir süre uzak durun..Baktınız ki sorunsuz gidiyorsunuz karavanlı tatilde yaşayacağınız keyfi düşünün ve kurallara da uyarak yolunuza devam edin.
- Arabanızla beraber karavanınızın uzunluğu ortalama 8-9 mt civarındadır.. Sağa ve sola dönen kavşaklarda bu uzunluğu düşünerek dönüş yapın…Aksi halde sağa dönüşte ya kaldırıma çıkarsınız veya sağınızda ki araca çarparsınız..Dönüşleriniz hep geniş açı ile olsun..
- Trafik ışıklarına daima en az 100 – 200 mt yaklaştığınızda hızınızı 2 nci vites hızına indirin..Ani fren yaparsanız karavanın fren sistemi yoksa kendini durduramayacağı için arkadan sizi itecektir..Kalabalık trafiklerde sizin önünüzde ki araca çarpmanıza bile neden olabilir.
- Yanlış bir yola kesinlikle girmemeğe özen gösterin..Karavan çekerken böyle bir lüksünüz hiç olmayacaktır..Yalnış yola girdiyseniz U dönüşü yapabilmek için bomboş bir yola ve en az 10 mt eninde bir açıklığa gerek vardır..
- “Acaba bu yolun sonu nereye çıkıyor” dediğinizde o yola girmemeniz gerektiğini hiç unutmayın..
- Karavanla geri gitme lüksünüz karavanınızın teknik özelliklerine bağlıdır…Bazı karavanlar buna imkan verir , bazıları ise vermez..Mecbur kalıp da geri geri gidecekseniz direksiyonu hangi yöne çevirdiğinizde karavanın arka ucunun hangi yöne doğru döneceğinin antremanını yapmış olmalısınız..Değilseniz bile bunu ilk uygun açıklıkta birkaç kez deneyerek öğrenmenizi tavsiye ederim..Bir gün kesinlikle lazım olacak..
- Yollarda ki kasisleri daima neredeyse duracak hızda geçin..Bir otoyolda böyle bir kasisi hızlı geçen bir aracın çeki demirinin topuzunun koptuğu kötü bir olayı anlatmışlardı ..
https://www.google.com.tr/search?q=karavan&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=b3jWUubSI8mU4ASxtIGgBA&ved=0CCwQsAQ&biw=1600&bih=796
http://www.6teker.com/articles_detail.php?id=9
Merve Yurtseven
0 yorum:
Yorum Gönder